Webshop lanceren? Zo start je snel een online verkoopkanaal

webshop lanceren

We hoeven het niet uitvoerig te bespreken, maar dat het zo is weet iedereen: corona zet de wereld van veel ondernemers op zijn kop. Vertrouwde verkoopkanalen zijn (deels) buiten bedrijf en zelfs vaste klanten weten hun favoriete adresjes niet altijd meer te vinden. Het leed volledig verzachten kunnen we natuurlijk niet, maar misschien lukt het ons tóch een klein beetje. In deze blog leggen we je namelijk uit hoe je snel een webshop lanceert.

Binnen 24 uur je webshop online

Online liggen nog altijd kansen. Dat zien we bij VanavondBezorgd elke dag. De stroom bestellingen neemt toe en voor veel producten geldt dat de markt zeker niet verzadigd is. Als je het goed aanpakt tenminste. Een walk in the park is het niet, maar het kán heel snel gaan. Binnen 24 uur is mogelijk, en binnen een paar dagen is goed haalbaar. Riemen vast, daar gaan we:

Wanneer je een webshop wilt starten, heb je de keuze uit verschillende routes om je doel te bereiken. Zo kun je ervoor kiezen zelf een webshop te bouwen. Een andere optie is meeliften op het succes van grote platformen zoals bol.com. Dat laatste kan via bol.com Plaza.

Wat heb je nodig?

  • Circa € 100 voor kleine investeringen, zoals een website-sjabloon, een domeinnaam en eventueel het afkopen van online fotorechten. Dit is alleen een vereiste als je een eigen kanaal bouwt. Werk je uitsluitend via platformen? Dan zijn veel investeringen vaak niet eens nodig of zitten ze inbegrepen in de maandelijkse betalingen.

  • KVK- en btw-nummer.

  • Productfoto’s en -omschrijvingen.

  • Bij de Shopify-dienst die veel webshopeigenaren gebruiken komen ook maandelijkse kosten kijken. Deze zijn echter in de meeste gevallen goed overzichtelijk en wegen niet op tegen bijvoorbeeld de huur van een winkelpand. Vaak is het abonnement van € 29 per maand voldoende.

Let’s begin

Hoe wil jij je waren online aanbieden?

A – Rechtstreeks via mijn eigen webshop. Ga door naar stap 1 en sla stap 2 over
B – Via een platform en zo meeliften op hun bereik. Ga direct door naar stap 2
C – Beide. Ga dan door naar stap 1, ik ga flink uitpakken!

Stap 1: Je eigen webshop lanceren

Een eigen webshop lanceren kan op vele manieren. Zo kun je een website compleet laten bouwen in een Magento-achtige omgeving, zodat de webshop perfect past bij jouw wensen. In onze ervaring duurt dit meestal maanden of zelfs jaren en kost het vele duizenden euro’s. Gelukkig zijn er ook alternatieve en vaak kant-en-klare opties, zoals het gratis (opensource) Woocommerce en Shopify.

Met zowel Woocommerce als Shopify hebben wij positieve ervaringen. Bij het ‘gratis’ van Woocommerce moet overigens een kleine kanttekening worden geplaatst. Je kiest namelijk zelf de opmaak en bepaalt hoe luxe de site moet zijn. Dat kan echt gratis, maar met wat kleine aankopen is Woocommerce vaak veel makkelijker te gebruiken. Bovendien kun je dan beter traceren wat klanten op je site doen, waardoor je de omzet kunt verhogen met gerichte acties op basis van het klantgedrag.

Wanneer je kiest voor Shopify kun je simpelweg naar shopify.nl gaan. Vul je e-mailadres in, kies een wachtwoord en bepaal de naam voor je winkel. Nu kun je direct starten met bouwen. Het begint met enkele vragen over je bedrijf:

Daarna staat je webshop. Wil je het tussentijdse resultaat zien? Druk op het oogje naast “Onlinewinkel” in het menu aan de linker zijde. Zo zie je tijdens het bouwen telkens gemakkelijk wat je doet:

Nu je de webshop hebt staan is het een kwestie van vullen. Voeg producten toe om te laten zien wat je voor hoeveel verkoopt. Pas het thema aan om de look en feel van de site (het uiterlijk) te veranderen. En als laatste is een domeinnaam uiteraard key (dit is de URL van je site). Ben je tevreden met het resultaat? Dan dien je nog wel een abonnementsvorm te kiezen, voordat je kunt starten met verkopen. Bij Woocommerce hoeft dit niet, maar daar is de installatie minder eenvoudig.

Betaalsysteem toevoegen

Nu alleen nog een betaaloplossing. Wij maken graag gebruik van CM.com. Zij hebben al een integratie met Shopify, waardoor je jouw site in slechts een paar stappen kunt koppelen aan CM.com. Ga naar www.cm.com/nl-nl/producten/integraties/shopify/ en meld je aan.

betaalsysteem cm.com
betaalsysteem cm.com 2

Na het aanmelden maak je een testaccount aan.

Met je testaccount kun je gemakkelijk de koppeling met diverse betaalmethoden activeren. Je doet dit vanuit de achterkant van Shopify. De betaalmethoden installeer je één voor één. iDeal is in Nederland natuurlijk onmisbaar. Je kunt nog extra opties toevoegen, zoals creditcards en PayPal. Klik dus één voor één op onderstaande linkjes en doorloop de hieronder beschreven stappen. De linkjes brengen je naar de juiste plek op Shopify.

Nadat je de link hebt geopend, moet je inloggen bij Shopify. CM.com heeft een heldere instructie geschreven over hoe je betaalmethoden installeert, configureert en activeert. De instructie vind je hier.

Stap 2: Verkopen via bol.com als partner op bol.com Plaza

Er zijn diverse online verkoopplatforms. Denk onder andere aan Amazon, BVA Auctions en Marktplaats. Gezien het bereik van bol.com in Nederland en België en het simpele feit dat we deze blog to-the-point willen houden, richten we ons alleen op bol.com Plaza. Bij stap 4 vind je nog een lijst met extra opties om de omzet te verhogen.

zakelijk verkopen via bol.com

Je voldoet aan de voorwaarden voor verkopen via bol.com als je onderstaande vragen positief kunt beantwoorden:

  • Passen je artikelen in een van de bestaande categorieën van bol.com?
  • Hebben je artikelen een GTIN (ook bekend als EAN) of ISBN?
  • Kun je binnen 1-8 werkdagen leveren?
  • Sta je ingeschreven bij de KVK of het Belgische Handelsregister en heb je een btw-nummer?
  • Kunnen klanten je artikelen binnen 30 dagen retour sturen, als ze dat willen? • Kun je vragen van klanten binnen 24 uur beantwoorden, in het Nederlands?
  • Voldoe je aan de servicenormen van bol.com? Bekijk hier de servicenormen.

Voldoe je aan deze eisen dan kun je gemakkelijk beginnen. Je gaat naar www.bol.com/nl/m/verkopen-aanmelden en volgt deze drie stappen:

aanmelden bol.com

Binnen enkele dagen kun je starten met verkopen, zonder dat je zelf eerst een site hoeft te bouwen.

Stap 3: Verzenden via VanavondBezorgd.nl

Wil je zo snel en eenvoudig mogelijk met je webshop starten? Dan is het van belang om een gemakkelijke verzendoplossing te hebben. Daar komt VanavondBezorgd om de hoek kijken: een platform voor het aanmelden van zendingen (de bestellingen die je wilt versturen). Ons platform is – al zeggen we het zelf – eenvoudig te gebruiken én je kunt bij ons grote aantallen zendingen eenvoudig aanmelden via CSV- of XLS-bestanden. Ook losse zendingen zijn in een paar klikken aangemaakt.

Het belangrijkste voordeel dat we je bieden is dat je direct tijdens de lancering van je webshop start met een sterke online propositie. Je kunt klanten namelijk lokken met ‘tot 23:59 uur besteld, de volgende dag in huis’. En dat zonder dat je tot diep in de nacht bestellingen inpakt.

Dat werkt zo. Je pakt in de ochtend gemakkelijk de bestellingen van de vorige avond in. Daarna lever je ze af op een van onze vele drop-off locaties. Wij zorgen er dan voor dat je pakketten nog diezelfde dag worden geleverd.

Hoe werkt het?

Ga naar VanavondBezorgd.nl en registreer jezelf als klant. Druk vervolgens op de grote knop ‘Shop toevoegen’ en meld daar je webshop aan.

Heb je meerdere webshops? Dan kun je ze met hetzelfde account allemaal toevoegen. Uiteraard krijgt elke webshop een eigen label en de statistieken worden apart vermeld.

vanavondbezorgd shop toevoegen

Heb je jouw webshop(s) toegevoegd? Klik dan rechtsboven op de ronde knop met ‘0’ om gemakkelijk via IDeal tokens toe te voegen.

vanavondbezorgd tokens kopen

Met de tokens kun je direct zendingen plaatsen en labels aanmaken.

Bij het afgeven van je zending hoef je dan niet meer af te rekenen. Zo zorgen we voor een veilige afhandeling van de pakketten. We bezorgen namelijk niet alleen contactloos bij de consument, maar jij kunt pakketten ook contactloos bij ons inleveren.

Bestellingen versturen

Heb je al bestellingen ontvangen? Dan kun je ze vanaf dit moment versturen. Hiervoor klik je op ‘zending toevoegen’. Meld de zending handmatig aan of gebruik (bij grotere aantallen) een CSV- of XLS-bestand.

Een CSV-bestand opmaken gaat in Woocommerce automatisch. Ga in de back-end (de achterkant) van je webshop in het menu naar Shopify of Woocommerce en klik op Bestellingen.

bestellingen exporteren

Vink alle bestellingen aan en selecteer in het drop-down-menu de optie ‘Export as CSV’. Download het bestand. Vervolgens open je op VanavondBezorgd de pagina van de zendingen. Upload het CSVbestand, zodat je labels automatisch worden aangemaakt.

Hierna hoef je alleen nog eenvoudig de labels te downloaden via de knop rechts bovenin.

vanavondbezorgd labels downloaden

Na het printen plak je de labels op de doos van de zending en lever je deze in bij de gekozen drop-off locatie.

Stap 4: Spread the word

Je bent zo ver! Met een beetje mazzel heb je de eerste drie stappen ruimschoots binnen de 24 uur gedaan. Maar we kunnen ons voorstellen dat je wat meer tijd nodig had als je nog geen foto’s of productomschrijvingen had. Hoe dan ook denken we dat het allemaal makkelijker was dan je had verwacht.

Helemaal klaar ben je nu nog niet. Je hebt een of meerdere kanalen staan, maar je moet nog wel gaan verkopen. Net als in een fysieke winkel kun je pas verkopen als er iemand binnen is. Er zijn enkele manieren om snel en eenvoudig klanten aan te trekken. Wil je weten welke? Download dan hieronder ons e-book en lees onze tips over verkopen via platformen of verkopen via je eigen webshop.

Nog meer tips lezen?

Om jou te helpen succesvol online te ondernemen publiceren wij in onze kennisbank regelmatig nieuwe blogs, whitepapers en e-books. Grote kans dat jij onze blogs “Online verkopen met je eigen webshop – hier moet je rekening mee houden” en “Online verkopen via platformen – zo vergroot je jouw bereik” interessant vindt.

Een aantal van deze blogs hebben verwerkt tot een e-book. In dit e-book leggen we je stap-voor-stap uit hoe jij in 24 uur een succesvolle webshop lanceert. Het e-book vol praktische tips is waanzinnig populair: inmiddels is hij ruim 1.600 keer door webshopeigenaren gedownload.

E-book “een succesvolle webshop in 24 uur” downloaden

ebook een succesvolle webshop in 24 uur

Het e-book lees je in ongeveer 20 minuten helemaal door.

Laat hieronder je e-mailadres achter, download hem via je mail en en begin vandaag nog met jouw webshop.