Same Day Delivery – iets voor mijn webshop?

same-day-delivery-hoe-werkt-het

Nog niet zo lang geleden was Same Day Delivery uitsluitend voorbehouden aan de webreuzen van deze wereld. Was je geen Jeff Bezos van Amazon of Pieter Zwart van Coolblue? Dan moest je simpelweg hopen dat je klanten wel even op hun bestelling wilden wachten.

Maar gelukkig: de tijden zijn veranderd en Same Day Delivery is er inmiddels ook voor de kleinere webshop. Daarmee rest er voor de webshopeigenaar natuurlijk nog wel een belangrijke vraag. Namelijk: past Same Day Delivery bij mijn webshop? In deze blog praten we je bij.

Het serviceniveau van je webshop

Het eerste wat we je willen meegeven geldt in feite voor heel veel webshops. Namelijk: alles went, en snelle service al helemaal. Was je als klant een jaar of vijf geleden nog blij verrast als een pakketje de volgende dag werd bezorgd, inmiddels is dat eerder regel dan uitzondering. Sterker nog: de bezorging kan nog sneller.

Het resultaat hiervan staat binnen de e-commerce bekend als het ‘Amazon Prime-effect’, naar Amazons razendsnelle bezorgdienst. Simpel gesteld: de service en snelle levertijden van webgiganten worden voor consumenten de norm.

Same-day-delivery-voor-webshopsa-amazon

Gevolgen van het Amazon Prime-effect

Voor eigenaren van webshops heeft het Amazon Prime-effect twee belangrijke gevolgen. In de eerste plaats verandert het verwachtingspatroon van de consument – ook bij bestellingen in kleinere webwinkels. Je klant verwacht dus een snelle levering en zal geneigd zijn verder te zoeken als jij die niet kunt bieden.

Inderdaad, dat moet je niet hebben.

Effect twee: met het veranderende verwachtingspatroon verandert ook het bestelgedrag van consumenten. We kennen allemaal de jaarlijkse oproep om decemberaankopen vooral ruim op tijd te doen. En da’s natuurlijk niet voor niks. Want door de snelle levertijden bestellen consumenten een product vaak pas vlak voor ze het in huis willen hebben (met alle gevolgen van dien als er bij de levering iets misgaat).

Kortom, sluit jouw webshop niet aan bij een laat aankoopmoment? Dan werkt dat stevig in je nadeel.

Same Day Delivery aanbieden

Als je dus een product aanbiedt dat zicht leent voor snelle levering – bij een vloerkleed dat nog moet worden gemaakt luistert het natuurlijk niet zo nauw – dan heb je met het oog op je concurrentiepositie al een goede reden om Same Day Delivery aan te bieden.

Daarmee zijn serviceniveau en concurrentiepositie dus de eerste (en belangrijke!) overwegingen bij het al dan niet kiezen voor Same Day Delivery. En uit een rondgang onder onze klanten komen meer productgroepen en situaties naar voren waarin levering op dezelfde dag wenselijk is. We sommen de meest voorkomende voor je op.

cadeau-verjaardag-snel-bezorgd-vanavondbezorgd

Alles wat je als cadeau kunt geven

Kopen mensen bij jou cadeaus? Dan weet je ongetwijfeld dat er bij cadeaus nogal eens wat haast komt kijken. Er is per slot van rekening weinig zo vervelend als moeten vertellen dat je écht niet bent vergeten iets leuks te kopen, maar dat het pakketje nog onderweg is. Same Day Delivery is in dat geval een service met een grote toegevoegde waarde voor je klant.

Als je eten verstuurt

We vertellen het iedereen die het wil horen: de broden van Luscious Loaf zijn geweldig. En hoe verser hoe beter, daarom maken ze gebruik van Same Day Delivery. Verstuur jij ook producten die vers ’t best zijn? Dan is Same Day Delivery een uitkomst.

Weersafhankelijke producten

Veel mensen zijn impulsieve kopers, zo blijkt keer op keer. Schiet de temperatuur omhoog? Dan zijn barbecues en zonnebrandcrèmes niet aan te slepen – en bijvoorbeeld ook klus- en tuingereedschap. En omdat niets zo veranderlijk is als het weer, is het voor je klanten een grote plus als dit soort producten zo snel mogelijk voor de deur staan.

En tot slot: een praktisch puntje

Zorgen voor soepele logistiek, is denken in praktische uitwerkingen. Daar houden we bij VanavondBezorgd dus wel van. Om er eentje te noemen: als je zowel Same Day Delivery als Next Day Delivery aanbiedt, dan verspreid je het inpakken van pakketten over de dag. Inderdaad, dat scheelt een boel inpakstress.

Een gratis lifehack voor de webshopeigenaar tot besluit: dankzij Same Day Delivery kun je de cut-off-tijd van je Next Day Delivery uitstellen tot 23:59 uur. Tel uit je winst!